Chlieb a pečivo by sme mali konzumovať v správnom množstve a čase

03.05.2009 Celý región

Bratislava 2. mája (TASR) - Arabský chlieb, rakúske kaiserky, americké sendviče, francúzska bageta či slovenské biele rožky. Chlieb a pečivo majú v našich jedálničkoch nezastupiteľné miesto.
Mnohé diéty však tvrdia, že by sme ho mali zo stravy úplne vylúčiť. Naopak, odborníci sa zhodujú na tom, že správny výber pečiva a konzumácia v správnom pomere a čase, majú v našom jedálničku nezastupiteľnú úlohu.

Odborníci na výživu totiž vychádzajú z tzv. potravinovej pyramídy. Tá ma rozloženie potravín v určitom percentuálnom pomere, ktoré by mali byť súčasťou našej stravy. \"Ale tu je práve ten háčik, že existuje potravinová pyramída, ktorá je povedzme tzv. univerzálna - všeobecná. Teda pre ľudí, ktorí nemajú nadváhu alebo obezitu, ľudí so správnym spaľovaním, s určitým zdravotným stavom. Ale u všetkých z nás a najmä od určitého veku, to sa týka najmä žien, sa prirodzene znižuje energetická spotreba a tak musíme, potravinovú pyramídu upraviť, \" vysvetlila pre TASR Martina Šintálová riaditeľka centra Arcadia Medica.

Základ takejto univerzálnej pyramídy tvorí celozrnné pečivo, ovocie a zelenina, ktoré by mali byť konzumované v najväčšej miere. Tvoria teda základ jedálnička. Na druhej úrovni sa nachádza hydina, ryby, mliečne výrobky, mäso a rastlinný olej. Tie by mali byť konzumované v menšej miere. Na najvyšších pozíciách v rámci potravinovej pyramídy sa nachádzajú napríklad sladkosti, alkohol, mastné a vysmážané jedlá či fastfood. Tie by sa mali konzumovať len výnimočne a to v malých množstvách.

\"Ako by sme však vyzerali, keby sme skutočne konzumovali chlieb a rožky, vieme všetci. Pretože ich súčasťou sú cukry a tuky, \" pokračuje Šintálová. Keďže chlieb a pečivo v našej strave potrebujeme, riešením je práve správny výber. \"Vyberajme optimálne, jedzme ich v správnom čase a v správnom množstve, \" odporúča odborníčka. Do jedálnička by sme tak mali zaradiť predovšetkým celozrnné pečivo.

To je vhodné najmä pre svoj vysoký obsah vlákniny a ďalších minerálnych látok, ktoré náš organizmus potrebuje. Pečivo by sme mali preferovať skôr v doobedňajších hodinách. To znamená na raňajky, prípadne na desiatu a olovrant v popoludňajších hodinách. \"Pomenej už na večeru a v každom prípade by sme mali vylúčiť biele pečivo. Rôzne biele rožky a vianočky, pretože obsahujú veľa tuku, cukrov a v podstate minimum správnych látok, \" dodala Šintálová.
 

Vyberte región

mark